Blitz Rotterdam

rotterdamThis year Rotterdam celebrates The year of Architecture. While the city has a rich history, you will find little historic buildings.

Yup, the germans bombed the city hart away.
 
UPDATE:
live CAM here [down?]
UPDATE2:
Nice pixies in comments and here.


However, most of the 2.6 square kilometre didn’t burn away of bombs but caught much later fire. The buildings were like old Londen build too close and narrow against eachother and the major water supply got hit by a bomb too. Thus the damage was less like the Second fire of Londen (to put it in perspective). Neither was the number of people killed (800/900) as large as hiroshima or dresden.

Nevertheless the impact was still heavy. Look for example here, here, here or here. Or try a images in a simple google search is obvious. I strongly recommend the “other times” documentary about the burnings too. I can also recommend the google map:

map

For more information of the raid and the fire, the mariniersmuseum in rotterdam has audio tapes and more background too.

Today, exactly 67 years ago and because of the year theme, the city memorate the events with a whole program. It will include a flower exhibition in the shape of flames, music, the opening of a walking route on the border lines of the burned down city centre. And similar to the light poles of New York memory will mothership flash the lines into the sky from 22.45 till 02.00 h. If you’re in town, take a look.

  Chocotoffert

  Chocotoffert

  CHOCO is a java library for constraint satisfaction problems (CSP) and constraint programming (CP). It is built on a event-based propagation mechanism with backtrackable structures. CHOCO can be used for: teaching (a user-oriented constraint solver with open-source code) research (state-of-the-art algorithms and techniques, user-defined constraints, domains and variables) real-life applications (many application now embed CHOCO) Please visit the web site for downloading and more information.

  23 thoughts on “Blitz Rotterdam

  1. Wie nog wil gaan schatgraven naar rotterdams oologspuin moet zoeken naar wat heuveltjes ten noorden van de kralingse plas.

   Verder is het achteraf gezien natuurlijk wel prettig dat we nu kunnen genieten van al die schitterende moderne architectuur in rotterdam zonder dat dat verpest wordt door al die ouwe kolerezooi eromheen, ik noem voorbeelden als utrecht, den haag en amsterdam.

   Het beperkte aantal doden had vooral te maken met het feit dat de stad al voor een groot deel de pleiterik had genomen omdat de kogels je op sommige plekken al om de oren vlogen, dit i.t.t. dresden alwaar tienduizenden vluchtelingen zich in de huizen hadden verschanst onder de dus verkeerde aanname dat de geallieerden deze strategisch volstrekt onbelangrijke stad zouden sparen. Dit ook weer i.t.t. rotterdam trouwens want rotjeknor was strategisch cruciaal voor de mof.

   Ik vind de vergelijking met hirosjima helemaal mank gaan omdat daar gebruik was gemaakt van een atoombom, want en dat mag niet vergeten worden, de amerikanen hebben het platbombarderen van steden pas echt geperfectioneerd en tot in de finesses mogen we wel stellen, ja toch niet dan?

  2. Iedereen heeft wel steeds over Rotterdam, maar die Duitsers waren toen ook geen lieverdjes hoor!

   /vrij naar Teeuwen

  3. idd bets. De VS claimde t.o.v. GB een ethischere oorlog te voeren omdat GB bevolkingscentra aanviel en de VS dit niet wilde. Het was echter schijnbaar geen probleem om twee steden te nuken.

  4. Het gaat niet zo goed met rams… daarom laat ik hem af en toe een touwtje halen. Dan heeft ie het gevoel dat ie ook nog wat nuttigs doet…
   ;-)

  5. ai ai ai een beetje historisch besef:

   De Amerikanen hebben al vroeg in de oorlog de dagbombardementen van bevolkingsgebieden opzich genomen. De Engelsen vlogen alleen s’nachts.

   Geen enkele VS president had een andere keuze dan het gooien van de A-Bommen gemaakt. Ook niet met de afschuwelijke kennis die wij nu hebben. Immers Truman moest kiezen tussen een dodental van +/- een miljoen met daarbij het risico van een gedeeltelijke russische beztting van Japan of de gok dat Japan door de knieen zou gaan na het gooien van de A-Bommen. Vergeet niet dat Amerika behoorlijk oorlogsmoe was en Azie eigenlijk niet zo intresseerde als Europa. Geen enkele president had kunnen zeggen ik had een waanzinnig machtig wapen in handen maar heb uiteindelijk gekozen om toch maar amerikaans bloed te laten vloeien om zo veel mogelijk Japanse burgers van de dood en ziekte te behoeden.

   Bovendien was bekend dat een gedeelte van de Japanse Generale Staf de Stalin / de Russen koste wat kost niet in Japan wilde hebben en een overgave wilde maar een aanleiding nodig had om hiervoor een meerderheid voor te krijgen.

   Kortom Amerikanen die bevolkingen bombarderen, ja toen en ja nu nog (Faluja) en ook als de VS de keuze over mocht maken dan zouden zij alsnog kiezen voor de A-bommen.

  6. Mooie pots Choco, veul info. Andere tijden is toch echt wel een van de betere NL documentaireprogramma’s, blijkt maar weer.

  7. is een kwestie van interpretatie vinnie. zal niet zeggen dat je het mis hebt maar zo heel stellig is het allemaal niet.

  8. Ik heb inderdaad wel andere lezingen gehoord.

   Een belangrijke reden dat er toen voor de A-bom gekozen is is dat er geen andere wereldmacht was met nucleaire wapens dus van vergelding was geen sprake.

  9. Wat Nodog zegt + een lol @ “Vergeet niet dat Amerika behoorlijk oorlogsmoe was.”

   Volgens mij kwam er bij hun van toen juist er een beetje schot in.

   /seth

  10. @ IPM

   Het was gewoon een [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Little_Boy#Basic_weapon_design]ordinaire test[/url]. Meer niet

  11. Het is natuurlijk ook zo dat pas in 1972 a crack commando promptly escaped from a maximum security stockade and disappeared in the Los Angeles underground. Anders hadden ze natuurlijk beter het A-team kunnen hiren ipv de A-bom.

  12. Nein! Dan was die hele oorlog [img]http://www.ochblog.com/wp-images/smilies/icon_zjowiezjo.gif[/img] noitj begonnen, off koers!

  Comments are closed.